IJZEN EN GENIETEN

 

Als ik af en toe eens dood wil, weet ik hoe het moet: ondergeduwd worden in een bad sabayon (een goddelijk Italiaans toetje) door een leger aantrekkelijke slaven. Dat is voorlopig mijn pil van Drion. Als u vindt dat iemand met zulke fantasieën niet de meest objectieve figuur is om een voorstelling te beschrijven die stijf staat van de onstuimige seks, hebt u gelijk. Maar waarom zou ik objectief zijn? Ik moedig u aan om True Love van Toneelgroep Amsterdam te gaan zien. Maar ik zeg erbij dat er elke avond een paar mensen weglopen. Sommige mensen koesteren taboes als het om seks gaat. Dat is hun goed recht. Maar wie er niet mee zit heeft een indringende avond. In True Love gaan ijzen en genieten hand in hand.

 

Ijzen doe je als je ziet hoe kinderen zich een weg moeten banen door het seksleven van de voorgaande generatie. De kinderen worden meegezogen in een wereld waar ze geen vat op hebben. In dit stuk van de Amerikaan Charles Mee voel je je aanwezig bij de rituele bekrassing van de kinderziel. Je ziet in verhevigde vorm wat kinderen te verduren krijgen - en echt niet alleen via de televisie. Voor het besturen van de auto is bij ons meer training verplicht dan voor het sturen van het kind dat je op de wereld zet.

 

Hoe is het genieten te beschrijven? Mijn sabayon-gevoel? Het is iets heerlijks als anderen, die lieve acteurs en actrices, het amorele vagebondisme voor je waarmaken. Hun mooie lichamen springen naakt om je heen. Wanneer kan je zelf kiezen tussen 'alle remmen los' en 'in alle redelijkheid'? Hier zijn de grenzen er om overschreden te worden. Wil je een taart in je kruis? Zorg dat het gebeurt! Wil je vrij zweven op de traploze schaal tussen man en vrouw? Doe het, maak er wat van! Luister naar Barok met de hand in de broek. Beleef de aanschaf van ondergoed als een existentiële daad. Wat we zien zijn geprivatiseerde fantasieën en ze ketsen en botsen in de alles mag-cultuur. Hemelse lichamen en gedrochten op drift. Natuur wordt nat uur.

 

Het is een opluchting dat Ivo van Hove, de nieuwe leider van Toneelgroep Amsterdam, zo'n warmbloedige acteursvoorstelling maakt die een grote lotsverbondenheid tussen publiek en acteurs teweeg brengt. Toen de voorstelling even tot rust kwam zag ik mensen naast mij kijken met de gelukzalige blik van luisteraars naar een strijkkwartet van Mozart.

 

True Love 24 augustus - 8 september Zuiveringshal Westergasfabriek Amsterdam, reserveren 020-627 90 70