BAMBIE BAART EDELHERT

 

Bambie is een bewegingstheatergroep die zijn voorstellingen ook Bambie noemt. De eerste zes Bambie's vielen op door heerlijk gooi- en smijtwerk en glijpartijen in de blubber. Je kon er beter niet op de eerste rij zitten. De laatste Bambie breekt met die traditie. Het is een ingetogen, haast filosofische voorstelling.

 

De drie personen van Bambie 7 liggen te slapen op de grond. Als ze overeind komen, lijken ze weggelopen uit een tekening van Alex van Warmerdam. Buitenslapers maar geen onbehuisden. Daarvoor zijn hun kleren te mooi-excentriek. Ze vinden een huis en kijken rond met een kijklust of ze zojuist van blindheid zijn genezen. Wie zijn ze? Voor elkaar zijn ze natuurverschijnselen. Hun reacties zijn secundair en daardoor zie je alle details van hun bewegingen. Je ziet hoe ze na veel gehannes erin slagen de stekker in het stopcontact te steken. Meteen hoor je hun verzaligde klaarkomgrom.

 

Om beurten lijden de drie aan uitvalsverschijnselen. Als de vrouw 'bevroren' voor zich uit staart, schieten de mannen toe. Ze willen haar reanimeren met de klanken van Schuberts hemelse strijkkwintet. Ze tillen de loodzware geluidsboxen op hun nek en brengen de speakers dicht naar de oren van de vrouw. Als twee Atlassen staan de mannen met hun loden last te zwaaien. Voor mij het mooiste beeld uit de voorstelling. In Bambie 7 strijden de bestaansdrift en bestaansonvermogen met elkaar.

 

Voor mensen die een dergelijk thema op een extreem talige manier willen beleven, is er een schitterende voorstelling in de omloop, geschreven door het Vlaamse taalwonder Paul Pourveur: Locked-In. Het locked in-syndrom is een toestand van optimaal bewustzijn in de cocon van een onbeweeglijk lichaam. Het stuk gaat over een meisje dat, na te zijn vermoord door haar vriend, de seconden van haar sterven oprekt om een uur lang (in gesproken gedachten) terug te blikken en vooruit te zien op haar leven. Annette Embrechts schreef over Pourveur in de Volkskrant van 15 februari 2001. Locked-In is een produktie van Het Huis van Bourgondië/de Queeste. Het wordt briljant gespeeld door twee debuterende acteurs uit Maastricht.

 

Theater is het middel bij uitstek om te reflecteren over de tochten van de geest aan de rand van het bewustzijn. Dat kan in een mime-voorstelling, naïef en poëtisch, en in een tekstvoorstelling vol innerlijke beweging.

 

Bambi 7, tournee t/m 5 april, 020-463 67 21

Locked-In, tournee t/m eind maart, 043 321 99 60, info@huisbourgondie.demon.nl