FESTIVAL-FOLDERITIS

 

Vorige week ploften de folders van HOLND FSTVL (Amsterdam) en FESTIVAL A/D WERF (Utrecht) op mijn deurmat. Een naakte vrouw is het campagnebeeld van het HOLND FSTVL. Van boven jong en strak maar hoe lager je komt, hoe spectaculairder de hangrimpels. Ik moest denken aan een tekst van Beckett: 'Geboorte werd hem zijn dood.' FESTIVAL A/D WERF presenteert zijn theatermakers als boeven, frontaal belicht en in vuile kleuren. Brutaal kijken ze in de lens. Dat klopt met de voorstellingen van dit festival, die zijn eigenwijs, volks en niet gelikt.

 

Wat te zien aan theater in het Holland Festival? Misschien Now that communism is dead, my life feels empty! van de Amerikaanse avantgarde-knakker Richard Foreman. Kapitalisten met spijt, dat moet toch een mooie paradox opleveren. De Hamlet van de Pool Warlikowski is voor mij ook een optie. Hamlet in een andere taal is spannend. En de Polen zijn goed in fysiek spel.

 

Ik ben benieuwd naar Boris Godoenov als toneelstuk, gespeeld door Russen o.l.v. een Engelse regisseur, met boventiteling. Ik hoop er de Russische ziel te betrappen door de Poesjkin-tekst simultaan te lezen en te horen. En voor de have-nots: Boris Godoenov is ook als opera gratis op scherm te zien in het Amsterdamse Oosterpark. Als dit een muziekrubriek was, zou ik benieuwd zijn naar Johnny & Jones. Ik heb het libretto voor die opera geschreven maar ik heb nog geen idee hoe het wordt.

 

Festival a/d Werf (Utrecht) presenteert veel voorstellingen die in eigen huis geproduceerd worden. Dat maakt de toonaard van dit festival merkwaardig consistent. Vanavond is de laatste festivalavond, u hebt keus uit zeven voorstellingen. Een rijk mime-aanbod. Mime is in. Kies tussen twee uitstekende groepen: Bambie in Theater Kikker en Gorilla in het Akademietheater. Om 19 uur kunt u nog terecht in de Utrechtse Jaarbeurs voor een Shakespeare-voorstelling die als circus gepresenteerd wordt door Zuidelijk Toneel Hollandia. Tot 20 uur vanavond kunt u in Utrecht binnengaan in House of Games, conceptueel spookhuis, een intrigerende beeldende kunst-presentatie van Werf-curator Moritz Küng.

 

Op 5 mei maakte Het Theaterfestival zijn selectie bekend van de belangwekkendste voorstellingen van het seizoen 2000/2001. Tot mijn grote vreugde staat daarin de weergaloze üBUNG van Victoria (door zes kinderen) en de overrompelende Macbeth uit Brussel in de regie van Ola Mafaalani. Iets goeds voor vlak na de vakantie! De folder is in aantocht.

 

 

Holland Festival 020-5307111, www.holndfstvl.com

Festival a/d Werf 030-2315355

Het Theaterfestival 020-4226464, www.theaterfestival.nl