KLEPPERENDE VAGINA'S

 

Mijn mond viel open van verbazing. Ik hoorde de zaal reageren met het Ach! van de vertedering. Alsof er een pasgeboren chimpanseetje werd vertoond. In een theater ben je gewend aan lach-geluiden van het publiek. Of aan gesnik. Dat hoor je meestal als er vette emoties verhandeld worden op het toneel. Maar steunen, grommen en Ach! roepen door het publiek, kende ik nog niet.

 

Er werden geen chimpanseetjes vertoond. De ontroering werd opgewekt door het verhaal over een vrouw die na een teleurstelling in haar jeugd in lange tijd geen orgasme had gehad. Zelfs in haar droom mislukte het. In de vagina-workshop moet ze haar clitoris zoeken, het knopje dat ze nooit heeft beroerd en niet weet te vinden. De workshop-leidster ziet haar geploeter, helpt haar en zie: ze herkent het plekje, drukt er op en hallelujah! de vloeistofdia's spatten voor haar geestesoog uit elkaar. De zaal gaat plat.

 

Eigenlijk is een avondje De Vagina Monologen een heel preutse aangelegendheid. Er hangt geen geile maar een guitige sfeer in de zaal. Het lijkt of de seventies zijn weergekeerd waarin Joop van Tijn met zijn keurige uitspraak voor de TV-camera het woord 'neuken' in de mond nam. 'Hoera, het mag! Dit doen wij! Wij komen om de taboes rond de geheimzinnige vrouwelijke opening te doorbreken.' Voor mijn ogen zag ik gebeuren dat een theatervoorstelling het karakter kreeg van een collectieve coming out: 'Weet, ervaar en voel dat je een kut hebt en noem het kind bij de naam.' Ik schrok van de achterstand.

 

Naar deze voorstelling ga je niet voor het mooie spel. Acteren is een vak en een Catherine Keyl beheerst dat niet. Haar collega's, een actrice en een cabaretière zijn duidelijk met iets anders bezig, een verschijnsel dat we kennen van het KRO-programma Ook dat nog! De monologen worden voorgelezen, telkens door andere vrouwen. Het houdt de boel levend en fris. En dat is nodig bij een kennelijk onthullende maar in ieder geval warme avond vol weetjes en bekentenissen over de vagina.

 

info: www.devaginamonologen.nl

of telefoon 020-4211221